Skip to main content
search
0

Da, este adevarat ca ceea ce traim acum este altfel, este nou si invaluit de necunoscut. Avem de luptat cu ceva care ne ameninta sanatatea, economia, serviciul, familia, ritmul si viata in general, fara a ne spune cat va dura si cand vom reintra in ritmul obisnuit. De la o zi la alta, s-a schimbat tot, azi puteam iesi la o cafea, de maine nu s-a mai putut. Totul insa pentru a ne proteja pe noi si pe cei din jur. Avem la indemana insa tot ce este strict necesar – magazinele alimentare si farmaciile raman deschise, iar tot ceea ce avem de facut este sa stam acasa si sa iesim cat mai putin, pastrand o igiena corespunzatoare si distanta recomandata fata de persoanele din jur. Atat.

Cu toate acestea, pentru unii dintre noi pare extrem de greu si nu inteleg pericolul expunerii, tratand superficial orice recomandare din partea autoritatilor si implicit, nerespectand pe nimeni din jurul lor. Desigur, exista categoriile de persoane care trebuie sa mearga la serviciu, la medic, la magazin pentru alimente pentru familie sau pentru cineva in varsta, pentru a limita expunerea acestora, fiind cea mai vulnerabila categorie in fata virusului Covid-19. Pentru acestia, tot respectul, caci fac deja ceea ce tine de ei. Cei care insa, in zilele acestea cu soare si copaci infloriti, aleg sa iasa afara, cu sau fara copii, doar pentru ca ei nu mai suporta sa stea in casa…la adresa acestora, ei bine, eu nu pot sa am decat semne de intrebare. Cum adica se plictisesc? Cu mancare suficienta, acces la internet si televizor, cu telefoanele mereu conectate, cu familia alaturi, ei se plictisesc in casa? Pentru ca vor sa iasa afara si nu mai suporta sa stea intre patru pereti? Iertati-ma, dar asta nu este motiv de risc pentru nimeni. Din punctul meu de vedere sunt oamenii care considera ca totul li se cuvine si ca au drepturi asupra celorlalti. Da, au dreptul moral de a nu expune pericolului pe nimeni. Este bun simt elementar. Ceea ce este cu adevarat greu in viata este lipsa sanatatii. Si a pacii. Si a hranei. Cum ramane cu cei cu boli grave si cu imunitatea la pamant, care nu vad soarele cu lunile? Dar cu familiile lor? Cum rezista oamenii care trebuie sa mearga la razboi, care nu ii vad pe cei dragi cu lunile? Care stiu ca pot muri de la o ora la alta? Care nu au ce manca? Dar familiile lor? Ce mai putem spune de cei care nu au ce manca si nu au apa, copii, tineri, batrani?

Si noi vorbim de plictiseala de stat in casa? Sincer, nu pot intelege. Ca simtim cu totii nevoia de aer, de plimbare, de iesit cu prietenii, da, asta inteleg si e normal sa ne fie dor. Dar de la asta si pana la lipsa responsabilitatii fata de noi si fata de cei din jur, e cale lunga. Nu pot crede ca exista plictiseala, cred ca exista lipsa de inspiratie si ceva lene. E mai simplu sa ne lamentam. Insa tot de noi depinde, de abordarea si atitudinea noastra in fata acestei situatii. Internetul ne ofera de toate, trebuie doar sa cautam ceva cu care rezonam, noi si copiii nostri. Sigur gasim idei potrivite, in functie de resursele pe care le avem, de dispozitie, de cerinte etc. Sa dau si eu o mana de ajutor aici. Vedeti mai jos cateva sugestii si sursele lor. Sa fim sanatosi, sa avem grija de noi si sa apreciem ceea ce avem. Va fi bine, curaj!

Razvan Pascu ne aminteste ca avem acces inclusiv la cultura in perioada aceasta. Si e gratuit.

https://razvanpascu.ro/2020/03/20/spectacole-si-show-uri-live-gratis-pe-timp-de-pandemie/

Cristina Otel ne da cateva indrumari cu privire la modul in care ne gestionam emotiile in perioade de criza. Ascultati podcast-ul ei. Si dati-i follow, veti afla multe lucruri utile.

https://www.cristinaotel.ro/podcast-pauza-de-bine-e12-cum-ne-gestionam-energia-si-emotiile-in-perioade-de-criza/

Putem alege sa gatim in fiecare zi cate ceva nou, pentru noi si cei mici. Eu astazi am facut rulouri cu scortisoara, au iesit minunat si am urmat reteta Jamilei.

https://www.youtube.com/watch?v=02YyoFa0GzI

Alte sugestii:

  • Cautam activitati pentru cei mici, site-urile cu livrare online asteapta comenzi mai mult ca oricand, in cazul in care ati epuizat resursele din casa.
  • Citim orice ne cade in mana si este de interes pentru fiecare dintre noi, chiar daca vorbim de o pagina pe zi sau de 100. Depinde de cat timp are fiecare. Aici poate fi vorba despre un articol de specialitate, ceva pentru birou, beletristica, blog, orice. Doar sa fie valoros pentru voi.
  • Alocam 30 minute pe zi pentru hobby-ul pe care il aveti
  • Facem curatenie in dulap / casa. Numai bun momentul pentru curatenia de primavara
  • Vorbim mai mult intre noi, conteaza mult pentru sanatatea mintala si a relatiei.
  • Si ne odihnim. Multi avem restante la somn. Cat se poate, sa recuperam.

Ca propunere de final, sa incercam sa privim altfel situatia, sa nu vedem numai partea mai putin placuta, caci ne va fi cu atat mai greu. Veti vedea ca la finalul zilei totul va avea mai mult sens, va capata insemnatate si va veti simti mai multumiti.

2 Comments

Leave a Reply